top of page
frits33

Inspiratiebronnen

 




De Kracht van Inspiratie: Terug naar de Kern

Inspiratie (Latijn inspirare=inademen) is een krachtig en essentieel onderdeel van ons leven. Het stuurt ons, motiveert ons en geeft richting aan de keuzes die we maken, onbewust en bewust. 


Recent heb ik de verbinding met mijn innerlijke zelf, mijn kleine warrior, herontdekt en ben ik gaan invoelen over de bronnen van inspiratie die mij als kind hebben gevormd. Dit bracht me terug naar twee iconische personages uit mijn jeugd: Kuifje en Barbapapa. Destijds leken hun avonturen niet meer dan stripverhalen, maar nu realiseer ik me dat ze mij levenslessen hebben meegegeven die nu relevant zijn en waar ik mij bewust van ben.  


Kuifje: De kracht van moed en nieuwsgierigheid 

Kuifje, de jonge journalist die moedig de wereld over reist, staat voor mij symbool voor moed en nieuwsgierigheid. Hij toont keer op keer dat niets onmogelijk is, zolang je bereid bent risico's te nemen en het onbekende te omarmen. Zijn avonturen laten mij inzien dat uitdagingen niet bedoeld zijn om te ontmoedigen, maar om te overwinnen. Of hij nu op zoek is naar een schat in verre landen of zichzelf door gevaarlijke situaties moet worstelen, Kuifje leert mij dat moed en nieuwsgierigheid de sleutels zijn tot vooruitgang. Kuifje's vermogen om het onbekende tegemoet te treden zonder aarzeling en met moed, is een les die ik nu steeds meer toepas: durf groot te denken en ga uitdagingen aan, zelfs wanneer de uitkomst onzeker is. 


Barbapapa: Aanpassingsvermogen als kernwaarde 

Barbapapa, daarentegen, leert mij een heel andere en net zo belangrijke les: het belang van aanpassingsvermogen. Zijn vermogen om van vorm te veranderen in elke denkbare situatie symboliseert voor mij de kracht van aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Wat ik uit zijn avonturen haal, is dat je jezelf kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden zonder je ware zelf te verliezen. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen is een teken van kracht. Het laat zien dat je in staat bent om mee te bewegen met wat de wereld je biedt, terwijl je trouw blijft aan je eigen identiteit. Deze les is voor mij van grote waarde, maar niet altijd even makkelijk en ik leer elke dag. Flexibiliteit in voelen, denken en handelen vanuit authentieke kracht opent deuren en helpt obstakels te overwinnen die anders misschien onoverkomelijk zouden lijken. 


Inspiratie in het dagelijks leven 

Inspiratie komt vaak uit onverwachte hoeken. Het kan voortkomen uit verhalen, mensen, stripfiguren, de natuur, dieren of zelfs uit voorwerpen. Hoe vaak staan we stil bij de bronnen van onze inspiratie? In de dagelijkse hectiek vergeten we vaak bewust te reflecteren op wat ons energie geeft en ons motiveert. Maar het is juist in deze momenten van reflectie dat we onze grootste inspiratie vinden. Terugkijken naar wat mij als kind inspireerde, is verrassend verhelderend. Het laat mij zien dat de fundamenten van wie ik ben en waardeer, diep geworteld zijn in die vroege invloeden. Voor mij hebben Kuifje en Barbapapa kennelijk altijd symbool gestaan voor belangrijke waarden als moed, adaptiviteit (met behoud van je ware zelf), avontuur en authenticiteit, eerst onbewust, nu bewust. 

 

Conclusie: Ben en blijf je bewust van wat je inspireert nu en vroeger 

Inspiratie is een bron van creativiteit, motivatie en veerkracht. In een wereld die voortdurend in beweging is, geeft het bewust zijn van onze inspiratie ons de middelen en voorbeelden om flexibel, authentiek en moedig te blijven, ongeacht de uitdagingen die we tegenkomen. Dus vraag jezelf af: wat inspireert jou? Misschien is het tijd om opnieuw contact te maken met dat kleine mannetje of meisje in jezelf, of misschien juist helemaal niet. Of zoals Barbapapa zou zeggen (als hij kon praten): "Wees flexibel, maar blijf altijd trouw aan jezelf." En Kuifje? Die zou al halverwege zijn volgende avontuur zijn, grenzeloos. Doe wat goed voelt!! 


ps. Plaatje van Barbapapa klopt niet helemaal met mijn beleving, ach, hij kan alle vormen aannemen, maar blijft zichzelf, hoe gaaf!

Warme groet, Frits


53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page